16-17 NOVEMBER 2024

“And I found nothing better for the body but silence”. Music therapy in Israel after 7th October

In this session, social worker Dr Tali Samson describes the rationale and principles for a workshop method she developed for students of the ”Music and dance Academy” in Jerusalem to process the events of the Seventh of October. Some participants are evacuees, some are reservists and soldiers. The workshops, which lasted six hours each, combined…

Läs mer

“Who by Fire”: Unetane Tokef-bönen genom tiderna i musikaliskt perspektiv

Den judiska bönens texter och melodier är en viktig inspirationskälla för judiskt skapande. Ett exempel är ’Unetane Tokef’ som sjungs i alla synagogor på Rosh Hashana och Jom Kippur. Dess budskap om domen och möjligheten till ånger och bot har även fått sekulära uttryck, i melodier av Leonard Cohen och Yair Rosenblum vars komposition blivit…

Läs mer

Antisemitism inom våldsbejakande extremism

Antisemitism är ofta en central drivkraft inom våldsbejakande extremism. I denna session utforskar vi sambanden mellan olika extremistmiljöer och deras antisemitiska idéer. Vi diskuterar också hur antisemitism kan ha en radikaliserande effekt och hur vi kan arbeta förebyggande för att motverka spridningen av antisemitism och våldsbejakande extremism i samhället.   Sessionshållare: Elias Lomfors Carlberg Didara…

Läs mer

Är den judiska framtiden i Sverige ett hukande?

Det är inte längre inne att vara jude i Sverige. Judarna hukar och smyger. Alla offentliga uttalanden innehåller några meningar om att man inte stöttar Israels krig. Judar försvinner från det offentliga rummet och finner sig tystade i olika typiska svenska sammanhang. I yrkesföreningar, intresseföreningar och sociala sammanhang marginaliseras vi. Ska vi acceptera detta eller?…

Läs mer

Between words and experience – A solution-focused intervention model in acute trauma situations

In this session, Dr Tali Samson presents case studies using a new model of trauma treatment used after the events on the 7th October among survivors and evacuees. These events required an intervention in acute trauma among people who experienced various injuries – injury, bereavement and evacuation from their natural environment. New directions for therapy…

Läs mer

Bibeln och Bob Dylan 1: ”With God on our side”. En andlig resa i en materiell värld

I´m a Jew. It touches my poetry, my life in ways I can´t describe. Why should I declare something so obvious? Dylan 1970 vid Klagomuren. Det finns tusentals dylanologer varav några få kopplas till Dylans lyrik med Bibeln och hans judiska uppväxt. Dylan har skrivit över 600 sånger. Genom hans karriär har lyriken ofta grundats…

Läs mer

Bibeln och Bob Dylan 2: ”Lord protect my child”. En andlig resa i en materiell värld

”I’m a man of contradictions and a man of many moods. I contain multitudes”, Bob Dylan 2020. Det finns tusentals dylanologer i världen men bara några få kopplar ihop Dylans lyrik med Bibeln och hans judiska uppväxt. Dylan har skrivit över 600 sånger. Genom hela hans karriär har lyriken ofta grundats på bibliska anspelningar och…

Läs mer

Den judiske Wittgenstein, en noshörning och två judiska tänkare

Kan en strikt logik ersätta allt tidigare filosoferande? Det tyckte den inflytelserike filosofen Wittgenstein, som med sina judiska rötter växte upp i det kristet sekulära borgerliga Wien. På liknande sätt ville två framstående judiskt-ortodoxa tänkare ersätta en andlig och teologisk religiositet med ett strikt fasthållande vid ’Halacha’, den judiska allomfattande lagen. En jämförelse mellan tänkarna…

Läs mer

Den stumma generationen berättar

Min syster och jag påbörjade som pensionärer en forskning om vår pappa i tyska arkiv, på internet och i pappas skriftväxling med tyska staten. Det blev till slut boken Walters väg. I vår forskning fann vi mycket som vi inte känt till: Om hur närvarade antisemitismen var redan efter första världskriget i Tyskland. Om farmor…

Läs mer

Det danska folket räddade min pappa: vändpunkter i kriget, inkludering, motstånd och mobilisering

I höst är det 81 år sedan judarna i Danmark flydde via Öresund till Sverige. Astrids pappa kom som jordbrukselev till Danmark från Tjeckoslovakien i mars 1939. I oktober 1943 hjälpte danska motståndsrörelsen honom i en fiskebåt över Öresund till Barsebäck. Utifrån den berättelsen med personliga perspektiv lyfts viktiga faktorer som kan ha bidragit till…

Läs mer

En sten, ett namn, en människa – så gjorde vi för att få snubbelstenar på plats och vad vi lärde oss

Hösten 2022 kunde sex så kallade snubbelstenar läggas på plats utanför huset där min pappa föddes i Mannheim, Tyskland. Snubbelstenar är en konstinstallation till minne av alla som fördrevs eller förintades nazisterna mellan 1933 och 1945. Sådana stenar finns idag över hela Europa. Tillsammans berättar vi om hur det gick till när vi ansökte om, och…

Läs mer

Erik Josephson, den judiske arkitekten som ritade Djurgårdsbron

Erik Josephson var en av Sveriges mest mångsidiga arkitekter vid förra sekelskiftet. Han ritade alltifrån villor och bankpalats till landets största vattenkraftverk och regementen från Ystad i söder till Boden i norr. Till kända byggnader hör Djurgårdsbron, K1 på Lidingövägen, Grand Hotel Saltsjöbaden, Handelsbankens huvudkontor och Judiska församlingshuset. Johan Schück, som är ättling till Josephson,…

Läs mer

Filmvisning och samtal om kortfilmen ”För oss heter du alla namnen”

Hedda Keszler och Julia Sangborn gjorde 2023 en animerad kortfilm. Filmen handlar om Julias texter som berör familjens judiska identitet. Texterna hjälper till att minska avståndet mellan henne och hennes mormor Katinka som börjat lida av minnesförlust. Frågor har väckts efter att filmen visats i olika sammanhang. Är det en dokumentärfilm eller fiktiv film? Hur har…

Läs mer

Finns det judiska genetiska sjukdomar?

De flesta känner till sjukdomen Tay-Sachs som är en svår genetisk sjukdom förknippad med ashkenaziska judar. Färre vet att Norrbottensjukan som är relativt vanlig i Norrbotten och Vãsterbotten är samma sjukdom som Gaucher disease förekommande hos ashkenaziska judar. Dessutom att en genetisk form av galna kosjukan går i arv hos vissa familjer av judisk libysk härkomst. Vi kommer att…

Läs mer

Försiktighet, protest eller anpassning? Judarnas öde i svensk press 1933–1945

Hur var Förintelsen möjlig, varför reagerade inte omvärlden? Kände myndigheter och gemene man till de obeskrivbara fasorna som pågick i förintelse- och koncentrationslägren? Fanns ett underlag av information som människor hade kunnat reagera på? I sessionen presenteras några huvuddrag från mina studier om den svenska pressens rapportering om nazitysklands eskalerande förföljelser av judarna under andra…

Läs mer

Frågestund om Isaac Grünewald

Isaac Grünewalds yngsta barnbarn Bernhard leder en allmän frågestund om sin skandalomsusade farfar (1889-1946) – på sin tid Sveriges i särklass mest framgångsrika pionjär inom modernistisk konst och samtidigt den enskilda person som oftast gjordes till måltavla för antisemitiska och främlingsfientliga angrepp i svenska massmedier. Och då faktiskt mer på 1910- och 20-talen än på…

Läs mer

Fredsberättelser i krigstider. Storytelling och musik om hopp och försoning

Marika Nasiell, Ronit Koerner, Anita Santesson och Hélène Bohman Blomqvist är alla fyra med i ALBA – allians för läkande berättande. Nu bjuder de in till en session av berättelser där fredskraften står i fokus.   Sessionshållare: Ronit Koerner Marika Nasiell Anita Santesson Hélène Bohman Blomqvist  

Läs mer

Hälsosam biblisk mat

I Toran talas de om de sju arterna (shivat ha minim) som växer i ””landet som flyter av mjölk och honung”” nämligen vete, korn, vindruvor, fikon, granatäpple, oliver och dadlar. Bibeln nämner även andra födoämnen som till exempel linssoppan som Jakob gav till Esau, vaktlarna i öknen, och etrog (citron) som används under sukkot. Dessa…

Läs mer

Inte som lamm till slakt. Judiskt motstånd under Förintelsen.

Judiskt motstånd under Förintelsen tog sig många former, tvärtemot vad myten om den judiska passiviteten och ”gettomentaliteten” hävdar. Kom med på en resa som täcker hela spektret av motstånd, från symboliskt och polemiskt via defensivt och offensivt till inringat och utsiktslöst motstånd – och få på vägen en bild av de speciella uttryck som judiska…

Läs mer

Israels nya änkor och deras barn: Efterdyningarna av 7 oktober

Denna session ger en inblick i den förändrade verkligheten för de familjer som betalat det högsta priset för Israels frihet. Sedan den 7 oktober 2023 har hundratals nya kvinnor och barn tragiskt välkomnats till IDF Widows & Orphans Organization (IDFWO). Sessionen kommer att belysa hur familjer påverkas av konflikten och deras utmaningar. IDFWO erbjuder omfattande…

Läs mer

Jewish sources on how to comfort and assist others in stressful situations

The session will look at rabbinic sources that discuss some basic concepts on how to deal with others experiencing difficult times.   Sessionholder: Joseph Shain

Läs mer

Judar i Uganda

Abayudayas judiska församling ligger på landsbygden i östra Uganda och har funnits i över 100 år. Det är en helt afrikansk judisk församling med ett par tusen medlemmar, en rabbin, tre synagogor, en judisk skola, ungdomsprogram med mera. Under denna session berättar Miriam om hur församlingen uppkom från första början, hur den ser ut idag…

Läs mer

Kampen mot jättarna: Ett nytt perspektiv på filistéernas historia

Berättelserna om David som besegrar den filisteiska jätten Goliat och Simsons undergång i händerna på Delilah är legendariska. I Bibeln beskrivs filistéerna som brutala inkräktare, avgudadyrkare med avsaknad av kulturell förfining, men filistéernas betydelse för regionens historia avslöjas i termen Palestina, som har sina rötter i grekiska och hebreiska. Denna session kommer att utforska filistéernas…

Läs mer

Kungar och konflikter: Arvet från Kung David och Salomon

Vi djupdyker i historien om kung David och Salomo, två av de mest ikoniska figurerna i bibeln. Med hjälp av vetenskapliga framsteg inom arkeologin utforskar vi nya insikter om Davids och Salomos verkliga existens och deras rikes omfång. Vi undersöker deras betydelse i modern tid, med fokus på hur deras berättelser används i den pågående…

Läs mer

Mein jiddishe Bube och det psykologiska arvet

Grät hon när hon gick över landgången? frågar sig författaren i biografin: Arvet vi bär, fyra generationer kvinnoöden. Varför lämnade Sonja sin utvandrade familj i Brooklyn för att resa tillbaka till Europa igen? Här berättar författaren Suzanne Gottfarb om det psykologiska arvet från den gåtfulla Sonja, född 1902 i Polen, som omedvetet har förts vidare…

Läs mer

Meningen med livet. Ur ett judiskt perspektiv.

Vad är meningen med livet? Vad menas egentligen med denna fråga och vad kan svaret eller svaren vara? Finns det argument och svar som är bättre eller mer relevanta än andra? I denna session förs ett samtal på detta tema mellan Ralph Nisell och Stefan Einhorn. Judiska aspekter tas upp och sätts i relation till…

Läs mer

Modet att överleva – mötet med Sverige

Över 20.000 överlevande från lägren kom till Sverige kring krigsslutet. Vad hände efter ankomsten? Hur organiserades mottagandet? Hur tedde det sig i de överlevandes ögon? Hur reagerade svenskarna? Sessionen beskriver min bok ””Björkar och järnvägsspår”” som berättar om hur överlevande inlemmades i det svenska samhället och de judiska församlingarna eller åkte vidare. Frågorna besvaras genom…

Läs mer

Möts du än av antisemitism i Tyskland idag eller kan du lita på att de gjort upp med sitt förflutna?

Peter Haas och Bertil Oppenheimer har båda föräldrar som upplevde nazismen i Tyskland på 1930-talet men lyckades rädda sig till Sverige. De anser att tyskarna efter kriget har gjort upp med sitt nazistiska förflutna. I den offentliga debatten och med en omfattande dokumentation i böcker och på museer har man berättat om de nazistiska förbrytelserna.…

Läs mer

Pappersflickor: Om släktforsking i Yad Vashems databas

Lär dig navigera Yad Vashems databaser och andra förintelserelaterade resurser online för att återupptäcka förlorade familjehistorier. Vi går igenom praktiska steg för effektiva sökningar och överkommer hinder som fragmenterad information och namnändringar. Upptäck tekniker för att kombinera uppgifter från olika källor och hör inspirerande framgångsberättelser.   Sessionshållare: David Metzler

Läs mer

Rättsmedicin (Forensics)

På Sukkot den 7:e oktober 2023 gick Hamas och andra militanta palestinska grupper till attack mot Israel. Terroristerna utförde den blodigaste massakern på Judar sedan andra världskriget. De flesta mördade var civila och så svårt åtgångna att de inte kunde identifieras på plats. Kropparna och kvarlevorna fördes till olika patologiska institut för identifiering med användande…

Läs mer

Shabbes i Sörby: judiska barndomsminnen från 50-talets Hälsingland

Gerd Juvin är barnbarn till Rebecka och Simon Blecher – östjudiska invandrare till Sverige. Simon Blecher var gårdfarihandlare i Gävleborgs län och familjen bodde i Söderhamn och senare i Sörby, Järvsö. Gerd växte upp i Malmö, men tillbringade somrarna hos mormor och morfar. Malin Norrby växte upp i Järvsö. När hon och Gerd lärde känna…

Läs mer

Sverige och judarna – en imponerande win-win, som plötsligt tog slut

Om Sverige och judarna, om resan in i Sverige, om hur vi blev uppbjudna till dans av Gustav III, som ville locka oss till Sverige (sånt händer sällan), om en framgångsrik färd, om en imponerande win-win, som fick sin höjdpunkt förra året, då Förintelsemuseet öppnade, och då bokmässan hade judisk kultur som tema, men veckan…

Läs mer

Text som bild, bild som text

Jag visar och berättar om mitt konstnärskap som är konceptuellt och där text i skrift, tal, bild och som skulptur är centralt. Det började med en transport av en text-skulptur till Kina via transibiriska järnvägen 1987 och avslutas med ett socialt verk jag genomförde på en restaurang i Berlin som en kinesisk preformancegrupp, Paper Tiger,…

Läs mer

Till Sverige – historien som aldrig blev berättad

Bertil berättar ur sin bok och sina efterforskningar om föräldrarnas dramatiska kamp att ta sig till Sverige under andra världskriget. Han beskriver personer som på ett förtjänstfullt sätt hjälpte hans föräldrar under andra världskriget och också frågor kring svensk flyktingpolitik. Boken är en väldokumenterad framställning av ett familjeöde. Deras vilja att komma till Sverige var inte…

Läs mer

Trauma care in Israel post 7/10: The influence of science, society and Jewish philanthropy

Israel is currently under a state of war. There is an influx of financial aid to treat mental health fallout both from within Israel and abroad. Despite increased research into treatment and psychosocial interventions, this does not seem to significantly influence mental health aid allocation. In this session Dr Anna Harwood Gross describes the current…

Läs mer

Wanda Lanzers brevsamling – Vittnesmål om trauman från Förintelsen

Som kurator på beredskapssjukhuset i Sigtuna 1945 mötte Wanda Lanzer många unga kvinnor som överlevt Förintelsen. Lanzers brevsamling ger oss en unik inblick i dessa kvinnors vardag, hur de hanterade sina svåra upplevelser, om mottagandet och om kontrasterna mellan krigets Europa och Sverige som levt i fred. En del vittnar om en oförståelse och en…

Läs mer
0 kr