Program 2018 – Eldsjälarna som jagar rasiter på nätet

Eldsjälarna som jagar rasister på nätet

Stora delar av rasism och antisemitism sker idag på nätet. Det som få tidigare vågade yttra offentligt, har idag blivit normaliserat i de sociala medierna. Men det finns eldsjälar som oförtröttligt jagar fram nättrollen, tar upp dem i dagsljuset och tvingar dem att stå till svars.

Möt två personer som på olika sätt nosar upp de ljusskygga. Hör hur de jobbar. Och framför allt, vad som driver dem?

Jonathan Leman bevakar och kartlägger via tidskriften Expo vit makt-miljön och sprider kunskap om antisemitiska, högerextrema och främlingsfientliga grupper. Jonathan Lehman fick i år motta Raoul Wallenbergpriset 2018.

Johan Nordqvist, aktivist på den ideella föreningen Juridikfronten ,har skaffat underlag till rättsliga processer som lett till att företrädare för högerextrema organisationer dömts för bl a hets mot folkgrupp.

 

Jonathan Leman håller utbildningar om högerextremismen i Sverige och hur denna kan granskas. Han har specialistkompetens om dagens antisemitism och träffar oftast lärare, tjänstemän och journalister. Jonathan arbetar med att kartlägga aktivism, propaganda och brottslighet inom extremhögern. Jonathan Leman fick tidigare i år ta emot den prestigefulla utmärkelsen Raoul Wallenberg-priset för sitt arbete med att sprida kunskap om främlingsfientlighet.

 

Johan Nordqvist är jurist och ordförande för den partipolitiskt och religiöst obundna föreningen Juridikfronten. Den ideella föreningen ser till att rättsliga processer inleds och drivs mot företrädare för nationalistiska och högerpopulistiska partier och organisationer. Juridikfronten tilldelades Svenska kommittén mot antisemitisms ELSA-pris 2017, för sitt arbete mot rasism och antisemitism.