19-20 NOVEMBER 2022

Brevet till farmor

Skådespelaren Vanna Rosenberg hörde genom alla år berättelser om hur farmor och farfar överlevde Förintelsen, och senare kom till Sverige efter kriget. I vintras visade SvT Brevet till min farmor, en dokumentär i fyra delar om Vannas sökande efter sin familjs rötter. Det blev en resa som öppnade avgrunder för henne.

Hennes pappa Göran Rosenberg har själv berättat om sin familjs historia i den Augustprisbelönade boken Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz. På Limmud berättar Vanna Rosenberg sin egen historia, om bakgrunden till TV-filmen, resan till koncentrationslägren i Polen, samtalen med farmor och hur detta sökande har påverkat hennes eget liv. Samtalsledare är journalisten Henrik Frenkel.
(Vi kommer att visa utvalda delar ur filmen.)

Vanna Rosenberg slog igenom brett som skådespelare i TV-succén Kvarteret Skatan. Hon har medverkat i otaliga svenska filmer och TV-program. Nu i vinter medverkar hon i Scalateaterns uppsättning av Tage Danielssons klassiska ”Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton” i rollen som den Ömma modern. I vintras sände Sveriges Television en
uppmärksammad serie – Brevet till min farmor -i fyra delar där Vanna Rosenberg, dotter till publicisten Göran Rosenberg, sökte sin familjs rötter i bl a Polen.

0 kr