16-17 NOVEMBER 2024

 

Judisk klimatsmart mat

Vad äter ni på shabbat och judiska helgdagar? Hönssoppa, gehakte leber, tsvibl mitej (lök och ägghack), gefilte fish, tsholnt… Kan ni tänka er att laga växtbaserade varianter? Tror ni inte att det smakar lika gott? Kom med till mitt kök, där jag lagar två av dessa rätter utan animalier. Ni får också veta hur mycket vatten som krävts i odling och produktion av råvarorna och kommer att kunna jämföra olika livsmedels ekologiska avtryck.

Judiskt perspektiv på H2O i (kli)mat

Vatten är avgörande för allt liv på jorden. Vatten är också centralt i den judiska årscykeln. I ett samtal med rabbin Ute Steyer och Jewcologys Paula Grossman diskuterar vi hur de judiska texterna ser på vatten och dess distribution. Kan den judiska idétraditionen ge oss nya perspektiv på de globala utmaningar vi står inför i vattenfrågan?
Moderator: Anneli Rådestad

Paula Grossman är sfi-lärare (pensionerad) och läromedelsförfattare. Har arbetat som miljökonsulent. Representant i Sverige för Ecopeace Middle East. Hon är samordnare för arbetsgruppen för ekologisk hållbarhet i Judiska Församlingen i Stockholm. Hon är vegan sedan fem år och var dessförinnan vegetarian i 30 år, och har lett en judisk vegangrupp.

0 kr