16-17 NOVEMBER 2024

Kan man vaccinera ungdomar mot antisemitism genom resor till Auschwitz?

Under mer än 20 år har SKMA anordnat fortbildningar om Förintelsen, antisemitism och rasism för lärare och andra intresserade. Sedan 2007 har också drygt 3 000 elever deltagit i studieresor till Polen och tusentals elever lärt sig om antisemitism och rasism vid SKMAs utbildningar.

Regeringen ger Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA) 12,8 miljoner för att under två och ett halvt år arrangera utbildningar om Förintelsen, antisemitism och rasism för drygt 700 elever och 100 lärare.

Tillsammans deltar de i en utbildning som ger kunskap och insikt om innebörden och konsekvenserna av antisemitiska, rasistiska och antidemokratiska idéer. De får möjlighet att göra en studieresa till Förintelsens platser i Polen. De får bland annat höra personliga livsberättelser och vandra i det före detta gettomorådet i Krakow och besöka ”Alte Judenrampe” i Birkenau.

Men varför är dessa projekt viktiga?

Hör elever och lärare berätta om hur de förbereder sig och vad som händer under och framför allt efter besöken på Förintelsens minnesplatser.

Medverkande: Lena Jersenius, kanslichef på SKMA, Niclas Blom, lärare och pedagogiskt ansvarig för det nya projektet, samt eleverna Miranda Kalabria och Akseli Laitinen.

Pedagog för Svenska kommittén mot antisemitism, SKMA. Tidigare verksam som lärare i historia, psykologi och SO-ämnena samt skolledning och IKT.

0 kr