18-19 NOVEMBER 2023

Polen, Förintelselagen och forskarna.

2018 drev det polska regeringspartiet Lag och rättvisa (PIS) igenom en lag som gör det straffbart, med upp till tre års fängelse, att lasta Polen och polacker för nazisternas folkmord. Förintelselagen, som den kallas, är avsedd att skydda Polens rykte. Efter hård kritik sänktes straffskalan – men lagen gäller fortfarande. Hur ska man beskriva Polens förhållande till Förintelsen idag? Hur mycket frihet har de polska forskarna att publicera kring Polens roll i andra världskriget? Vad får Förintelselagen för konsekvenser för historieskrivningen av andra världskriget i Polen i framtiden?

Medverkande: Jan Grabowski, ledande polsk förintelseforskare som stämdes för förtal av polska staten för sin forskning, Michael Winiarski, utrikeskommentator DN, Ingrid Lomfors, historiker. Moderator: Sharon Jåma.

Michael Winiarski är journalist och sedan 2013 utrikeskommentator på Dagens Nyheter. Han har tidigare varit tidningens korrespondent i Ryssland, Mellanöstern och USA och har länge bevakat utvecklingen i Polen. Han tilldelades Stora journalistpriset 2010 som ”Årets berättare”. Michael Winiarski har polska föräldrar och är född i Sverige.

Foto: Beatrice Lundborg

0 kr