16-17 NOVEMBER 2024

Historien bakom Syskonen i Mantua

Den nyskrivna barockoperan Syskonen i Mantua, som hade uppmärksammad och bejublad premiär på Drottningholms Slottsteater i början av hösten, har ett judisk tema som skär rätt in i våra dagar. Operan utspelar sig i början av 1600-talet vid den italienska staden Mantuas hov och judiska getto. Den handlar om kompositören Salamone Rossi och om hans syster, operasångerskan Europa. Trots att de var hyllade och skyddade konstnärer så utsattes de för fördomar och diskriminering på grund av sin judiska börd. Och när fursten Vincenzo Gonzaga, deras beskyddare, dör inskränks deras rättigheter alltmer.

Vi får möta upphovskvinnorna; Pia Forsgren, regissör och under tjugo år konstnärlig ledare på Judiska teatern, och Maria Lindal, musikalisk ledare på Drottningholms Slottsteater och konstnärlig ledare för Ensemble Rebaroque. De berättar om den fantastiska skapelseprocessen och visar filmklipp ur föreställningen.
Med i samtalet är också Christina Gamstorp, chef för Judiska Museet i Stockholm och Maynard Gerber, under 30 år kantor i Stockholms judiska församling.

Det här blir ett samtal om en ovanlig operaföreställning, om brytpunkten mellan tradition och förnyelse, om svensk judisk historia, om assimilation, etablering, dialog och kamp med och mot majoritetssamhället och om varför orgel i en synagoga? Ett samtal som leder oss rakt in i dagens samhälle och kopplar föreställningens nyckelscen då rabbinen kastar ut Salamone Rossi ur synagogan till dagens judiska Stockholm.

Moderator: Sharon Jåma
I samarbete med Familjen Robert Weils stiftelse

Musikalisk ledare på Drottningholms Slottsteater och konstnärlig ledare för Ensemble Rebaroque

0 kr