18-19 NOVEMBER 2023

När är Israelkritik antisemtisk?

Gränsdragningen mellan legitim kritik av Israel och antisemitism är numera en central del av diskussionen om judehat och hur det kan motverkas.

Exempel på detta är den definition av antisemitism som International Holocaust Remeberance Alliance ställt sig bakom, med exempel, och den tyska förbundsdagens beslut att stoppa stöd till de som vill bojkotta Israel.

Vi frågar: är IHRA:s exempel på antisemitism rimliga? Stämmer det att BDS försök att sätta press på Israel är antisemitiskt?

 

Hannah Arendts prövningar – läsning ur ny pjäs.

Hannah Arendt är ständigt aktuell, ständigt kontroversiell, lika ifrågasatt som inspirerande. Att tänka utan skygglappar, att ta ställning till tidens stora frågor – vad är ondska? – och sedan ta konsekvenserna, det var hennes motto. Vad är kärlek? Vad är det att vara jude? Vad är sionismen?
En läsning av scener ur Kenneth Hermeles nyskrivna pjäs ”Hannah Arendts tio prövningar”.
På scen skådespelarna Adriana Savin och Björn Söderbäck. Producent Yvonne Rock.

 

Mannen av igår. Om och kring Stefan Zweig

Stefan Zweigs minnesbok ”Världen av igår” finner ständigt nya läsare, en sorgesång över den europeiska kulturen och den förbrödring över nationsgränser som Zweig såg krossas under första världskriget och det nazistiska oket.

Men vad finner den som med hjälp av tre kvinnor letar efter Zweigs kärna?
Slå följe med första frun Friderike Zweig, med andra frun och sekreteraren Lotte Zweig, samt med kritikern Hannah Arendt på jakt efter människan bakom myten.

 

1900-talet – det judiska århundradet?

1900-talet har två judiska ansikten. Å ena sidan universalism, mobilitet, kosmopolitism, mänskliga rättigheter, religionen en privatsak; å andra sidan nationalism, partikularism och ultraortodoxi.
Bägge erfarenheterna är judiska, men drar åt olika håll, två uppfattningar om ”det judiska århundradet”.
Samtalet tar sin utgångspunkt i Yuri Slezkines uppmärksammade bok ”The Jewish Century”, som nyligen kommit i en ny utgåva.

Kenneth Hermele är ekonom och författare. 2018 kom hans självbiografiska berättelse En shtetl i Stockholm (Weyler förlag) som nominerades till Augustpriset.

0 kr