I kölvattnet av en antisemitisk kampanj i Polen 1968: Tre berättelser om det nya livet i Sverige
1968 lämnade tiotusentals huvudsakligen judar Polen. Flera tusen av dem kom till Sverige. Här skulle de skapa ett nytt liv, en ny framtid. Men vad innebar det att lämna sitt hemland? Hur såg mötet med det nya landet och den svensk-judiska gruppen ut? Och vilka människor blev de?
I den här sessionen får vi veta mer om vad som ledde fram till flykten åren efter 1968 och möta personer som 50 år efter berättar om sina egna upplevelser av händelserna ur olika perspektiv.
Deltagare:
* Moderator: Anna Frey, journalist och sociolog. Jobbar som producent och reporter på Sveriges Radio och har själv föräldrar som utvandrade från Polen till Sverige.
* Inledningstalare: Lukasz Gorniok, programkoordinator vid Paideia och forskare
* Panelister: Maciej Zaremba, författare och journalist, Julia Romanowska, musiker och forskare samt Henryk Katz, creative director
–
Julia Romanowska kom till Sverige från Polen 1969. Romanowska har en bred kompetensrepertoar, slagverkare med Master från Musikhögskolan, programmerare, management- och ledarskapskonsult. Romanowska är medicine doktor från Karolinska Institutet och uppmärksammades för sin avhandling om hur emotionellt och etiskt omvälvande texter och musik (s.k. Schibboletmetod) ökade psykologisk och neurobiologisk resiliens hos chefer och underställda. Under många år drev hon en musikalisk och litterär salong.