14 – 15 NOVEMBER 2020

21 september, 2019

Antisemitismens utveckling i Sverige

Många judar i Sverige är rädda att visa att de är judar. Påfallande många säger exempelvis att de drar sig för att gå på judiska tillställningar för att de är oroliga. Judehatet kommer från islamister, nazister och vissa vänstergrupper och sprids inte minst via sociala medier som också utgör en plattform för radikalisering.

 

SSU och antisemitismen

Det socialdemokratiska ungdomsförbundet SSU har länge anklagats för att hysa medlemmar och förtroendevalda med uttalade antisemitiska åsikter. Inte minst i Skånedistriktet där såväl ramsor i 1:a maj-demonstrationer som uttalanden i sociala medier har tolkats i antisemitisk riktning. SSU-basen Philip Botström ger sin syn på anklagelserna. I panelen också Widar Andersson, chefredaktör för socialdemokratiska Folkbladet och Jonathan Leman, researcher Expo. Moderator: Willy Silberstein.

Jonathan Leman är ansvarig för research och arkiv på tidningen Expo. I sitt arbete kartlägger han framför allt vit makt-miljön men han har i över tio år dokumenterat antisemitiskt material från olika politiska håll och följt utvecklingen internationellt.