18-19 NOVEMBER 2023

Stolt jude

Många judar i Sverige har haft inställningen att det inte är ett problem att vara jude i Sverige idag så länge man inte berättar det för någon utomstående. Stolt Judes devis är den motsatta.
För snart två år sedan skapades konto Stolt Jude på Instagram. Idag har kontot över 2 600 följare och har gästas av allt från judiska popstjärnor till gymnasieelever. Följare är främst unga judar i Sverige men även politiker, journalister och andra följer det publika kontot.
Följ med, lyssna och delta då Jonas Melzer samtalar med och Jonatan Macznik samt initiativtagaren Anna Simon Karlsson om projektet och det levande tidsdokumentet Stolt Jude.

Vi kommer även behandla följande frågor:
Måste man vara en stolt jude?
Varför är tusentals intresserade av att följa svenska judars vardag?
Vilka berättelser har kommit fram och finns det några lärdomar att dra?
Är det bara narcissister med egenintresse som gästar kontot eller är det nya unga förebilder som hittat en ny plattform som vill visa andra hur ett judiskt liv i Sverige kan se ut?

Samtalet leds av Jonas Melzer som är jurist och journalist.

Jonas Melzer är jurist och journalist. Han är idag verksam vid advokatfirman Salmi & Partners i Stockholm och har tidigare varit redaktör och reporter på tidningen Affärsvärlden och Dalarnas Tidningar.

0 kr