16-17 NOVEMBER 2024

Därför behöver vi en liberal strategi för att skapa en judisk framtid i Sverige.

Hur bygger vi en inkluderande och hållbar församling? Varför är liberal judendom vägen framåt? Ingrid Lomfors, med mångårig erfarenhet av judiska frågor och judiskt arbete, ger en kort föreläsning och samtalar därefter med Elizabeth Narrowe, – även hon med lång erfarenhet av judisk verksamhet. Publikfrågor välkomnas.

Polen, Förintelselagen och forskarna.

2018 drev det polska regeringspartiet Lag och rättvisa (PIS) igenom en lag som gör det straffbart, med upp till tre års fängelse, att lasta Polen och polacker för nazisternas folkmord. Förintelselagen, som den kallas, är avsedd att skydda Polens rykte. Efter hård kritik sänktes straffskalan – men lagen gäller fortfarande. Hur ska man beskriva Polens förhållande till Förintelsen idag? Hur mycket frihet har de polska forskarna att publicera kring Polens roll i andra världskriget? Vad får Förintelselagen för konsekvenser för historieskrivningen av andra världskriget i Polen i framtiden?

Medverkande: Jan Grabowski, ledande polsk förintelseforskare som stämdes för förtal av polska staten för sin forskning, Michael Winiarski, utrikeskommentator DN, Ingrid Lomfors, historiker. Moderator: Sharon Jåma.

Ingrid Lomfors är historiker som har forskat och skrivit om judisk historia. Hon har varit i aktiv i olika judiska frågor och även arbetat professionellt inom judiska församlingen i Sverige.

0 kr