16-17 NOVEMBER 2024

”Tredje generationen” och Förintelsen genom skrivande

Det finns överlevande som vittnar om Förintelsens grymheter. Det finns en ”andra generation” som vittnar om sina föräldrars livslånga trauman. Men vad innebär det att skildra Förintelsen på flera generationers avstånd? Hur förs minnet av Förintelsen vidare när man saknar ett eget minne av den judiska katastrofen?

Möt Hanna Rajs (Armarna), Helena Trus (Ett kilo socker – farmor glömmer aldrig priset på sitt liv) och Natalie Verständig (Det var jag som skulle dö).

Moderator: Anneli Rådestad.

 

”Skylta för guds skull inte med att du är judinna”

”Vi ska aldrig glömma Förintelsen. Vi ska vara stolta över vårt ursprung, men skylta för guds skull inte med att du är judinna.”
Det var uppmaningen från journalisten Helena Trus farmor. Men hon valde en annan väg. Hon ville visa sin stolthet över och kärlek till sin farmor och farfar och bär därför sin Davidsstjärna med stolthet. Hör henne och Micael Bindefeld diskutera vikten av våga bära judiska symboler öppet.

Moderator: Henrik Frenkel

Helena Trus är journalist på Aftonbladet sedan 15 år tillbaka, där hon granskar och bevakar samhällsfrågor. I våras debuterade hon på Norstedts förlag som författare till ”Ett kilo socker – farmor glömmer aldrig priset på sitt liv”. Som barnbarn till två Förintelseöverlevande känner Helena ett ansvar att vara deras röst, kunna deras historia, inte minst för att belysa dagens antisemitism.

0 kr