16-17 NOVEMBER 2024

 

Har ni hittat guld? Stencoola arkeologiska fynd från Israel

Israel, landet där arkeologiska skatter kan gömma sig under varje sten.  I över hundra år har extentriska adelsmän, äventyrliga skattletare, glada amatörer och arkeologer undersökt och grävt i Israel. Genom åren har tusentals på tusentals fynd gjorts, men det finns bara ett antal som har rätt att klassas som totalt stencoola. Följ med på en resa genom de mest häpnadsväckande och revolutionerande fynden i Israels arkeologiska historia!

Förlorade röster – spåren efter 1945 års räddade

Under sommaren 1945, direkt efter krigets slut, kom tusentals Förintelseöverlevande att hämtas till Sverige genom olika humanitära aktioner. Många av de överlevande, kända som ”1945 års räddade” var mycket svårt sjuka vid ankomsten till Sverige och tyvärr kom många inte att överleva. De kom att begravas på olika begravningsplatser, däribland på norra judiska begravningsplatsen. Deras röster har förlorats, men inte minnet av dem, som nu projektet ”Förlorade röster – spåren efter 1945 års räddade” ämnar synliggöra.

Daniel Leviathan är doktorand i Judaistik på Lunds universitet, med en bakgrund som arkeolog i Israel. Han arbetar som föreläsare på Paideia folkhögskola, där han lär ut judisk historia och arkeologi. Han har på senaste tiden jobbat på Judiska församlingen i Stockholms projekt ”Förlorade röster – spåren efter 1945 års räddade”, som handlar om Förintelseöverlevande som kom till Sverige 1945, men som inte kom att överleva.

0 kr