16-17 NOVEMBER 2024

Eldsjälarna som röker ut rasister

Stora delar av rasism och antisemitism sker idag på nätet. Det som få tidigare vågade yttra offentligt, har idag blivit normaliserat i de sociala medierna. Men det finns eldsjälar som oförtröttligt jagar fram nättrollen, tar upp dem i dagsljuset och tvingar dem att stå till svars.
Möt flera personer som på olika sätt nosar upp de ljusskygga. Hör hur de jobbar. Och framför allt, vad som driver dem?
Jonathan Lehman bevakar och kartlägger via tidskriften Expo vit-maktmiljön och sprider kunskap om antisemitiska, högerextrema och främlingsfientliga grupper. Jonathan Lehman fick i år motta Raoul Wallenbergpriset 2018.
Johan Nordqvist, aktivist på den ideella föreningen Juridikfronten, har skaffat underlag till rättsliga processer som lett till att företrädare för högerextrema organisationer dömts för bl a hets mot folkgrupp.

Charlotte Wiberg är frilansskribent och filmvetare. I början av 2000-talet behandlade hon antisemitism och rasism på sin blogg Kamferdroppar, därefter har hon publicerat sig i SKMA:s Nyhetsbrev och blogg, i Expressen, Kristianstadsbladet, Sydsvenskan, Svenska Dagbladet och i Expo. Wiberg använder inte minst sociala medier för att upplysa om och bilda opinion mot antisemitism, rasism och politisk extremism, och tar där oförväget debatt med personer eller institutioner som sprider eller ursäktar fördomar och misstro mot judar och andra grupper.

Sessionen leds av David Frenkiel, ledamot i juryn för SKMA:s utmärkelse ELSA-priset.

Charlotte är frilansskribent och filmvetare, bosatt i Malmö. I början av 2000-talet behandlade hon antisemitism och rasism på sin blogg Kamferdroppar, därefter har hon publicerat sig i SKMA:s Nyhetsbrev och blogg, i Expressen, Kristianstadsbladet, Sydsvenskan, Svenska Dagbladet och i Expo. Wiberg använder inte minst sociala medier för att upplysa om och bilda opinion mot antisemitism, rasism och politisk extremism, och tar där oförväget debatt med personer eller institutioner som sprider eller ursäktar fördomar och misstro mot judar och andra grupper.

0 kr