16-17 NOVEMBER 2024

Juderegister, hets mot folkgrupp och nätet

På årets Limmud kommer Bertil att berätta om sitt utredningsprojekt som med stor energi sysselsatt honom sedan mars 2017.

Visste du om att det idag finns ett register över svenska judar på en hatsajt? Registret har funnits sedan 2014 och uppdateras fortfarande hela tiden. Det finns även omfattande sådana register som gjordes av nazister under kriget. Många kommer säkert också ihåg Radio Islams s.k. uppslagsverk över judar.

Efter att journalister på Dagens Nyheter och Expressen, nästan dagligen under mars månad i år, skrev om det aktuella registret blev trycket på Google till slut för stort och man tog bort sökmöjligheten till sajten och respektive personer i registret. Den finns dock kvar på den amerikanska sajten WordPress. Under april har en delegation, bestående av Willy Silberstein, Jan Scherman, Helle Klein, Gabriel Urwitz och Robin Enander (Juridikfronten), framgångsrikt uppvaktat statsministern Stefan Löfven och justitieministern Morgan Johansson.

”Vem är svensk? Bevara svenska värderingar”

”Vem är svensk?” och ”Bevara svenska värderingar!”

Dessa båda uttalanden väckte Bertil Oppenheimers intresse då han aldrig tidigare funderat på dessa frågor. Vadå, jag är ju svensk!
En het debatt uppstod efter dåvarande vice talmannen Björn Söders upprepade uttalanden om ”Vem är svensk?”
En genomgång av olika intressanta kommentarer i media vill Bertil ska efterföljas av en öppenhjärtig diskussion under sessionen.

Vad är din personliga uppfattning? Den ökande nationalismen i vår omvärld finns även bland judar. Det kan säkert finnas flera olika relevanta uppfattningar på ”Richterskalan” utan att för den skull uppfattas som politisk inkorrekt eller rasistisk.

Bertil Oppenheimer är pensionerad auktoriserad revisor, författare och kassör i Judiska släktforskningsföreningen i Sverige. Han är flitig föreläsare även på Limmud. Här om sin uppmärksammade bok ”Till Sverige – historien som aldrig blev berättad” (www.bertiloppenheimer.blogspot.com), tysk-judisk släktforskning och om tysk-judiska metallhandlare.

0 kr