18-19 NOVEMBER 2023

Filmvisning: Nöden en Shtetl i Lund

Film om kvarteret Nöden i Lund.
1870-1914 flyttade flera judar till Lund. De kom från Ryssland, Litauen och Polen, talade jiddisch och var ortodoxa. I stadsdelen ”Nöden” bildades en liten shtetl där judarna levde. Det ”judiska Nöden” fanns kvar in på 30-talet och många judiska familjer har rötter i Nöden.
Innan visningen av filmen kommer det att visas en powerpointpresentation med en genomgång av den judiska migrationen på slutet av 1800-talet och hur det kom sig att några hamnade just i Lund.

 

Judisk död – ett enastående sätt att lämna jordelivet

Att begravas judiskt är viktigt även för dem som kanske inte har levt judiskt. Hur kommer det sig? Hanterar judar sorg och död bättre än andra? Anna Nachman försöker besvara dessa frågor och även förklara varför Chevra kadisha är en genialisk organisation.

 

Hur blir man jude, undrar en jude

Bianca Meyer följer sin terapeuts råd att finna sin judiska identitet och sitt judiska sammanhang för att bli lycklig. I ett samtal med Anna Nachman, journalist och rabbinessa som har gått all in i det judiska, försöker hon identifiera vad som gör en jude judisk.

 

Anna Nachman är chef för begravningsverksamheten på Judiska församlingen i Stockholm, journalist, rabbinessa, fembarnsmamma.

0 kr