Två av kultur-Sveriges mest framgångsrika kvinnor har judiska pappor som präglat dem genom hela livet. Trots att de levt ett assimilerat liv, har deras judiska rötter bara vuxit sig starkare.
Balettchefen Madeleine Onnes pappa dolde sin judiska identitet, och hemmet saknade varje form av judiska traditioner. Ändå valde Madeleine Onne att i vuxen ålder konvertera till judendomen. I sitt Sommar-program förra året berättade hon om sin dragning till det judiska. Hon gifte sig judiskt med en man från Israel. Och idag känner Madeleine Onne en naturlig tillhörighet i judisk gemenskap.
Filmregissören Marianne Ahrne skrev en bok om sin frånvarande pappa, en judisk flykting från dåvarande Tjeckoslovakien. Marianne Ahrne blev resultatet av sk tillfällig förbindelse, och boken ”Fader okänd” var ett sätt att försöka närma sig sina rötter. Marianne Ahrne gjorde det handgripligen genom att vid 17 års ålder ringa på hans dörr i ett hus i Näsby Park. Det blev inledningen till en relation som öppnade dörrar till en myllrande östeuropeisk judisk släktsaga. De som var uppmärksamma kunde se en Davidsstjärna runt hennes hals när hon i vintras tävlade i På Spåret.
Samtalet leds av journalisten Henrik Frenkel.
–
Madeleine Onne började studera vid kungliga Balettskolan 1969 och debuterade som dansare i Kungliga Baletten 1978 och var premiärdansös 1984-2002. Hon har dansat de flesta huvudrollerna i den klassiska balettrepertoaren. Hon blev 1995 utnämnd till hovdansare. Madeleine Onne var balettchef vid Kungliga Baletten 2002-2008. Hon blev 2009 konstnärlig ledare för Hongkong-baletten. Tidigt i höstas blev Madeleine Onne chef för den Finska nationalbaletten i Helsingfors.