18-19 NOVEMBER 2023

I samband med att Hitler tog makten i Tyskland fick judiska ungdomar från olika delar i Europa en fristad i Sverige, som en förberedelse för ett pionjärlivet på kibbutz i Palestina/Israel. Men flertalet blev kvar i Sverige. Här får vi höra om hur det var att växa upp med en förälder som tillhörde Hechalutz.

 

Sessionhållare

Rosie Rothstein är barn till Berth Rothstein som kom till Sverige som Chalutz i februari 1939, strax efter sin yngste bror Aron som redan befann sig på kvutza i Tjörnarp. Bröderna kom till Sverige från Österrike och livet i Svriege kom att präglas av en Chalutz-anda med framtidstro, problemlösningsförmåga och mod.

Michael Kaufmann är författare med flera strängar på sin lyra. I en kommande roman utforskas föräldrarnas och farföräldrarnas historia, där Hechalutzgruppen i Kalundborg i Danmark och senare Helsinggården utanför Falun är viktiga delar.

Marianne Bernhardtz är dotter till en av få sionistiska chaluzer/pionjärer, Walter Feldheim, som togs emot i Sverige efter nazisternas övertag i Tyskland. Medförfattare till boken ”Walters väg – från förnedring och förtryck till förnyad framtidstro” (utgiven på eget förlag).

Ingrid Lomfors är en svensk historiker som främst forskat om judisk historia, svensk flyktingpolitik och om Förintelsen. Hon var tidigare överintendent på Forum för levande historia.

 

Foto: Egna bilder

0 kr