SAVE THE DATE – LIMMUD 2018 DEN 17-18 NOVEMBER

En utav nordens största judiska mötesplatser

Limmud Stockholm äger rum 17 – 18 November 2018. Se till att boka upp helgen redan nu!

 

 

Men vad är Limmud?
Vi är en organisation som är dedikerad till judiskt lärande i alla dess former.

En popkulturell förklaring skulle kunna vara den svensk-judiska versionen av “Ted Talks”.

Limmud är en internationell välgörenhetsbaserad organisation som har sitt ursprung i  Storbritannien.Vi är en ambitiös, passionerad och global organisation som finns till för att skapa mötesplatser för judiskt lärande baserat på våra värderingar som inkluderar mångfald, val och volontärism.Det finns över 80 Limmud-grupper över hela världen – från Bogotá till Peking, från Jerusalem till Johannesburg, från Moskva till Mar del Plata, från Nya Zeeland till New York. Vi har funnits i över 37år.

Vi finns till för att möjliggöra för varje deltagare att ta ett steg längre på sin judiska resa och
få tillgång till några av världens mest dynamiska judiska föreläsare och artister  som arbetar i en rad olika utbildningsstilar – föreläsningar, workshops, textstudier, film, meditation, diskussioner och utställningar för att se till att det alltid finns något för alla, oavsett vad deras nivå av judisk kunskap eller engagemang för det judiska livet.

Årets styrelse

Limmud är ett helt volontär-drivet event och organisation där vi får möjlighet att samarbeta med fantastiska människor.
Fastän själva Limmudhelgen ”bara” finns under två dagar så är vi åtta stycken eldsjälar i styrelsen som jobbar med detta året runt, helt ideellt.

Vi har dessutom programgrupper och administratörer som hjälper oss i det stora Limmudhjulet.

Vi har volontärer som tillsammans med oss jobbar hårt för att hitta otroliga föreläsare, är filmskapare, är kockar, är människor med stenkoll på ekonomi, är kommunikativa genier, är starka i sinnet, är starka i kroppen och det är tack vare er som Limmud är vad det just är – ett av nordens största judiska event och mötesplatser. Här kan ni läsa mer om årets styrelse. 

Förintelsen, andra och tredje generationen

Hur berättar man om Förintelsen om man tillhör andra och tredje generationen

David är en av föreningen Zikarons föreläsare. Zikaron erbjuder skolor kostnadsfria föreläsningar med överlevnadshistorier från Förintelsen berättade av tredje generationens överlevande. I Davids föreläsning väver han samman sin farfar Isidors mirakulösa överlevnadshistoria, sin egen berättelse om att vara tredje generationens överlevande samt varför det är viktigare nu än någonsin tidigare att vi minns Förintelsen. Ett samtal med David och pappa Dan Schreiber.

Varför är det viktigt att vara jude?

Hur får jag  nästa generation att fortsätta  leva judiskt om jag inte är religiös?Hur  förmedlar vi judisk identitet till våra barn om religionen inte är det viktigaste? Stefan Einhorn, Elie Kellermann och Lena Posner Körösi samtalar.

Stefan Einhorn är professor i molekylär onkologi vid Karolinska Institutet och överläkare vid Radiumhemmet. Han har skrivit en rad populärvetenskapliga böcker och romaner. Hans senaste bok ”De nya dödssynderna” kom ut hösten 2014. Hans thriller Stenträdet gavs ut 2013. Stefan Einhorn är en ofta anlitad föreläsare inom områdena etik, godhet och visdom. Han medverkar regelbundet i radio och TV och har bland annat varit sommar– och vinterpratare.

Elie Kellermann bor och arbetar i Stockholm som dokumentärfilmsskapare. Sedan unga år har Elie engagerat sig i det judiska ungdomslivet i Stockholm och även suttit i Judiska Församlingens styrelse och fullmäktige. I två års tid bodde Elie i Malmö där han delvis föreläste på skolor om att vara ung jude i Sverige.

Lena Posner-Körösi, född i Göteborg av två judiska föräldrar, mamma till två söner och gift med en judisk man. Är leg.psykolog som på heltid driver och arbetar i företaget Kommunicera. Var ordförande i Stockholms judiska församling och Judiska Centralrådet mellan 1999 – 2015. Har deltagit i ett otal offentliga debatter om och för judar i Sverige. Är ordförande för nystartade judiska folkhögskolan Paideia Folkhögskola samt samordnar projektet Amanah i Malmö (samarbetsprojekt judar och muslimer).

Yttrandefrihet. Ska det gälla för nazister?

Bör yttrandefrihet inkludera även nazister eller bör lagen ses över? En paneldebatt med Göran Rosenberg, Nils Funcke och Anna Nachman modererad av Willy Silberstein.

Göran Rosenberg är journalist och författare. 2012 tilldelades han Augustpriset i den skönlitterära klassen för boken Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz. Nils Funcke är journalist och universitetsadjunkt. Han har skrivit flera böcker om tryck- och yttrandefriheten både ur ett praktiskt och historiskt perspektiv. Han har också deltagit i de senaste årens heta debatter om barnpornografi, hets mot folkgrupp och demonstrationsrätten. Anna Nachman är journalist och krönikör på SKL:s tidning Dagens Samhälle, chef för begravningssällskapet Chevra Kadisha, rabbinfru och mamma till fem barn och styvmamma till ungefär lika många.

Terror och Riskbilden för judarna i Sverige

Terrorangreppen har avlöst varandra de senaste åren, även Sverige har som bekant drabbats. Hur arbetar i dag ländernas säkerhetstjänster för att ha koll på eventuella terrorister och går det att skydda sig mot framtida angrepp i ett öppet samhälle. Hur oroade ska vi vara i Sverige och inte minst hur ser hotbilden ut för judar i landet?

Hans Brun är verksam som forskare i Storbritannien och Sverige och forskar i första hand om strategi och policyfrågor kopplade till olika aspekter av kontraterrorism. Han har också följt olika jihadistiska rörelser sedan 2007.

Akeidat Yitchak or Ishmael

The is an interactive session with Moshe David Hacohen and Salahuddin Barakat/Madrasa. The participants will engage the public with a joint sharing of the traditional Jewish Beit Midrash and the Muslim Madrasa – learning and comparing interpretations of the Biblical story of the sacrifice of Abraham’s son. Which son was this? Come to find out!

Moshe David Hacohen moved almost one year ago with his wife and five children from Israel to Malmö. He serves as the rabbi of the Judiska Församlingen in Malmö as well as co-directs Amanah: The Muslim and Jewish Trust and Faith Project with Imam Salahuddin Barakat – which fosters bonding between the Jewish and Muslim communities in Malmö. He is completing his PhD studies and dissertation in Jewish history and philosophy at the University of Haifa.