18-19 NOVEMBER 2023

Hägring 38

”Händelserna år 1918” avser både inbördeskriget i Finland mellan vita och röda och det faktum att Finland samma år blir en självständig stat.
Att överbrygga klyftor och läka de sår som inbördeskriget åsamkat dominerar tiden därefter. Hitlers maktövertagande och polariseringen av Europa försätter Finland i en svår sits. Ska man bli kompis med bolsjevikerna i Sovjet eller med nazisterna i Tyskland?
1938 hålls friidrottstävlingar i Helsingfors olympiastadion i närvaro av tyska (nazistiska) potentater. Sprinterloppet på 100 meter ska avgöras. Stämningen är hög. En ung judisk sprinter vinner loppet, men när resultaten ropas ut, har han (juden) förpassats till fjärde plats!
En idrottsskandal och en het potatis även för Claes Thune och hans vänner i Onsdagsklubben i Kjell Westös succébok Hägring 38.

Kjell Westö är en hyllad författare både i sitt hemland Finland och här i Sverige. År 2013 kom romanen Hägring 38. Den är en thrillerartad skildring av Finlands svåra tid strax före andra världskriget. Romanen nominerades för Augustpriset och Finlandiapriset 2013 och belönades med Nordiska rådets litteraturpris och Sveriges Radios romanpris 2014. Samma år fick Westö också Samfundet De Nios Stora pris samt Aniarapriset för sitt samlade författarskap.

0 kr