19-20 NOVEMBER 2022

Påhoppet i Almedalen som tände Jan Scherman!

 

När TV-journalisten Jan Scherman ville ställa några frågor till en grupp nazister på förra årets Almedalsvecka, fick han svaret kastad i ansiktet: ”Inte till en äcklig jude”.

För Jan Scherman, med en judisk pappa och totalassimilerad i det svenska samhället, blev påhoppet bränsle till en kamp mot antisemitism på alla plan i samhället.

Under året har han gått till offentligt angrepp mot Google för det sk juderegistret, och var aktiv i debatten om antisemitiska händelser vid förra årets biblioteksmässa.

I ett samtal med journalistkollegan Henrik Frenkelberättar Jan Scherman om sin egen judiska resa i offentligheten, och hur den började med ett Sommar-program för några år sedan.

Jan Scherman är en välkänd journalist och mediemakthavare. Han började sin karriär på Östgöta Correspondenten i Linköping. Han har under åren varit en uppmärksammad grävande journalist på både Rapport och Aktuellt. Han var med och startade Kalla Fakta på TV4, där han även under tio år var VD.

Jan Scherman jobbar idag som fristående journalist och gjorde i vintras den uppmärksammade dokumentären i tre delar, Länge leve demokratin på SvT.

0 kr