Fira Limmud 10 år med Limmudniks

De sista skälvande dagarna 2007 tillbringade John Gradowski och Marina Burstein  på Limmud UK i Nottingham. Där tog de del av det överväldigande rika programmet, lyssnade på många dragningar och presentationer av och om alla möjliga upptänkliga ämnen, men som alltid innehöll någon form av judisk knorr. På kvällarna samlades man i baren eller gick för att lyssna på ett band eller bara schmoozade runt – en underbart omvälvande upplevelse tyckte både Marina och John! Detta blev startskottet för Limmud Stockholm.. Väl hemma igen påbörjade de förberedelserna med att sätta samman en projektgrupp som hade till uppgift att genomföra en första Limmudkonferens i Stockholm. Och så blev det! Den andra helgen i november 2008 gick den första limmudhelgen av stapeln med hela 400 deltagare. Åtta år senare – 2016 – kunde Limmud Stockholm stoltsera med fler än 1000 deltagare och 100 presentatörer. Från år 2007 fram till idag har Limmud Stockholm tillhandahållit mer än 700 sessioner genomförda av fler än 600 presentatörer och paneldeltagare. Limmud Stockholm har haft 7000 besökare de första 9 åren.

Limmud Stockholm är en  politiskt och religiöst obunden organisation, vilket innebär att alla är välkomna oavsett vilken inriktning av judisk tradition man omfamnar eller var på den politiska kartan man placerar sig. Limmud  är en öppen organisation som möjliggör allas deltagande så länge de demokratiska spelreglerna följs. Vidare eftersträvar Limmud en balans och en helhet som inbjuder till nya och förhoppningsvis oväntade möten människor emellan. Limmud Stockholm är en ideell organisation fristående från Stockholms Judiska Församling.